Kielerkasser og Mini Plus
Et godt samspil

Segeberger parringsstade

Da jeg startede med at lave dronninger kendte vi stort set kun til Kielerkassen med de skrå sider som parringsstade. Siden er der kommet en del videreudviklinger af de ikoniske små kasser. Fælles for de nye modeller er, at de bevarer Kielerkassens skrå indersider, men samtidig gør op med de væsentlige ulemper forbundet med de oprindelige Kielerkasser.

  • I stedet for den smalle, vakkelvorne bund, har de nye modeller en stabil, stabelbar og bedre isoleret kasse, hvor låget ikke rager ud over kassens sider.
  • Kasse og låg kan holdes sammenspændt med en rem eller blot med en postelastik.
  • I nogle af modellerne er foderkaret blevet udtageligt. Det giver de lille familier to lister mere at sidde på, noget der er ret praktisk, hvis de skal sidde nogle dage længere i kassen. Det muliggør også, at man vil kunne bruge tavler med honning samlet af en anden familie i stadet for foderkaret
De gode sider er selvfølgelig bevaret. Der er et forskydeligt gitter i bunden, der kan åbnes helt, så der fremkommer en fyldeåbning. Kassen har to flyveåbninger, der kan benyttes valgfrit, nemlig en på forsiden og en i bunden, og begge flyveåbninger kan lukkes helt eller delvis med et indbygget dronninggitter.

Der er også kommet magasiner til at sætte oven de nye modeller, således at man teoretisk kan bruge det til at overvintre sine dronninger i. I praksis er der dog, efter min mening, alt for lidt plads til det formål.

Selv foretrækker jeg at bruge et Mini Plus stade i stedet. Derfor har jeg lavet et simpelt mellemstykke der gør det noget lettere at flytte bierne over på Mini Plus - bierne gør nemlig hele arbejdet selv. Af med Kielerkassens låg, på med mellemstykket med Mini Plus magasinet ovenpå og så er det bare at vente. Når bierne så har etableret sig i Mini Plus magasinet, fjerner man parringsstadet og kan bruge det igen.

Man kan selvfølgelig også fremskynde processen ved at fastgøre tavlerne fra parringsstadet i tomme Mini Plus rammer med et par strips og så ryste bierne fra Kielerkassen over i det nye stade.

Når man bruger man Mini Plus på denne måde, så behøver man ikke at have almindelige stader klar til alle sine nyparrede dronninger. Man kan også vælge at lade dem overvintre på Mini Plus, men så skal de op og sidde på to magasiner - se hvordan her: Mini Plus stade.

 

Kommentarer modtages på ping@bimesteren.dk

Opdateret