MiniPlus stadet

MiniPlus stade

Selvom det kun måler 30 x 30 cm, er MiniPlus stadet et rigtigt opstablingsstade med alle de fordele det indebærer. Et MiniPlus stade består af et, eller flere, magasiner, et låg og en ventileret bund med indbygget foderrum. Hvert magasin kan indeholde seks små Hoffmann rammer, svarende til ca. 2 rammer i NM. Da magasinerne er kvadratiske, kan man frit vælge, om bierne skal stå på koldbyg eller varmbyg.

MiniPlus stadet kan anvendes til avl med og overvintring af dronninger. En lille familie kan overvintres på to MiniPlus magasiner med et foderforbrug på ca. 3-4 kg. sukker (ca. 36 kr). På den måde har alle råd til at overvintre reserve dronninger.

Nogle benytter MiniPlus stadet som parringsstade. Hvis man kvier sig ved at benytte et helt magasin til blot Ún dronning, så er der råd for det. Vi har udviklet en tvillingbund så man kan benytte et MiniPLus magasin til at parre to dronninger samtidigt. Vi er også ved at udvikle en bund med indskud, der gør det muligt at bruge et MiniPlus magasin som parringsstade for tre dronninger på en gang. Der er seks rammer i et magasin, hvilket giver to rammer til hver dronning. Til foder kan man kan enten bruge en fyldt honningtavle fra en eksisterende MiniPlus familie, eller erstatte den ene ramme med en lille fodertaske, hvilket giver bierne omtrent samme plads som i en et-rammes parringskassette.

Man kan også anvende et MiniPlus magasin som overbygning på et Segeberger parringsstade. Når bierne er trukket op i magasinet, kan man så fjerne parringsstadet og bruge det igen. Med denne metode, behøver man ikke at have almindelige stader klar til alle sine nyparrede dronninger, men kan lade dem overvintre i MiniPlus stader.

Man kan lave småfamilier ved at sætte et magasin ovenpå en almindelig familie og få det udbygget før man tager det af og sætter en dronning til (eller lader bierne selv lave en). Dette kan endda gøres uden at svække familien nævneværdigt.

Man kan hurtigt danne småfamilier ved at give en dronning frit spil i en serie MiniPlus magasiner. Da der ikke er så meget plads (de seks tavler svarer ca. til to tavler NM), kan dronningen hurtigt fylde en hel del rammer med yngel, som man derefter kan danne småfamilier med. På den måde kan en dronning nå at lave mange aflæggere i løbet af et år, i stedet for blot nogle få.

Det er nemt at tilsætte en MiniPlus familie til en familier, idet man bruger et "foderbrædt" med et stort hul og to sider avispapir og sætter MiniPlus ovenpå - så klarer bierne selv resten.

-oOo-

Kontakt info@bimesteren for yderligere oplysninger

Opdateret d. 25.5.2011